Idag fyller fiskebloggen år, nämligen 3 år!

Tiden har gått otroligt snabbt och många laxar, öringar, gäddor, gösar, regnbågar m.m. har det blivit. Jag (Mattias), Jonas och Tony skall ut en liten sväng ikväll och fira. Vill tacka våra läsare för många positiva omdömen dessa 3 år. Besöksantalet har dubblerats varje år och nu ligger vi på ca 250000 besök sen vi beställde statistik i slutet av 2007.

Perioden med mest besök var min underbara resa till Flaskhölen v.26 2008 se: HÄR . Ett blogginlägg som också valdes till bästa blogginlägg 2008 på “mittfiske.se“. Sen var  det stor uppståndelse kring Lars-Peters 20,4 kg lax som vi lyckades få med på film och fotade säkert 200 bilder, med både mig och Jonas i långkalsonger.  Se blogginlägget. Nu väntar vi på Jonas +20 kilos blanklax som han känner på sig han skall få i år ;-).

Vi firar detta med att lägga in det första riktiga blogginlägget, som handlade om när vi var på premiären i Tweed, skriven av Kent Håkansson. Ett inlägg som även skrevs för “havsöring på österlen” en sida som vi kom på idén från, att blogga från vårt fiske. Mycket välgjord sida av Peter Mårtensson men sidan  ligger tyvärr i dvala nu. Peter var med i Tweed i år, se: HÄR och sa att han ev har planer på att börja blogga igen…. Vi får väl se.

Nu ser vi fram emot detta året med mer filmer, mer resor, bättre kameror, mer livebloggningar. Jag har sagt upp mitt idtottslärarjobb så nu blir det bara jobb med egna företag, dvs MYCKET FISKE!

/Hälsningar Bloggteamet Jonas, Tony och Mattias

PREMIÄR I TWEED 2007

Äntligen dags att lufta tvåhandsspöet igen! Premiären i skotska River Tweed ligger exakt rätt har det visat sig. Det är vid den här tiden på året som jag är mest fiskesugen…!

Den milda och regnrika vintern gjorde oss något oroliga. Älven gick alldeles för hög från nyår och i princip hela januari månad. Det var bara under den sista veckan som den började sjunka ner mot mer hanterbara nivåer. Och plötsligt såg allt mycket lovande ut! Vädret stabiliserades över Storbritannien och älven sjönk ner och förbi idealvattenståndet. Tänk så fort det kan gå! När vi skulle börja på premiärdagens morgon var vattenståndet lite lägre än jag skulle önskat. Men vädret var perfekt; milt och mulet med tillfälliga solglimtar och måttlig sydvästvind.

Var är rullen!!?

När spöet skulle tacklas på premiärmorgonen upptäckte jag till min stora förtret att rullen, den ack så viktiga, hade glömts kvar på hotellet. Bara att sätta sig i bilen igen. Som om detta missöde inte var nog hade det skotska Vägverket hunnit stänga av bron över biälven Teviot, vilket medförde att jag tvingades försöka hitta en alternativ väg tillbaka. Plötsligt befann jag mig ensam på okända småvägar i den skotska landsbygden och detta under självaste laxfiskepremiären! Något ångestladdat! Till slut lyckades jag i alla fall träffa på brevbäraren, svälja den manliga stoltheten och erkänna att jag kört vilse. Efter tydliga anvisningar lyckades jag äntligen hitta hotellet och hämta rullen.

Årets inledande kast

En dryg timme försenad sitter jag med Ian i båten vid Garden Wall, ett av Tweeds mer välkända tillhåll för tidig vårlax. Ian har varit gillie på samma sträcka i över fyrtio år. Om det är detta imponerande faktum, Ians fantastiska berättelser om ”den gamla goda tiden” eller att jag faktiskt sträcker kasten över kända bitplatser i Tweed under självaste premiären som gör mig knäsvag vet jag inte.Första driften ger en handfull kelts och lika många dragningar. Ett gott tecken att de är på bettet! Jag ber om att få vada mellanbiten medan Ian tar ut Hedlund för lite ”boating” nere vid nacken. Huggen duggar tätt, men inget tyder med säkerhet på nystigen fisk.

Springers

Snart kommer ett meddelande från Hadi, som tagit en lusad springer i en av de övre poolerna. Det var nära Hadi fick en inskription i det åtråvärda vandringspris, vilket går till den som fångar årets första, nystigna Tweedlax. Endast 8 minuter tidigare hade årets första landats vid Junction pool. Strax innan lunch fiskar jag en lite snabbare ström, när jag ser tre runda och silverblanka fiskar hoppa kort efter varandra nere vid Garden Wall. Jag misstänker springers och skärper fokus. Några minuter senare stramar det till i linan och det är ingen tvekan! Jag kör den livliga springern några minuter och den blanka, breda sidan gnistrar till i middagssolens strålar samtidigt som den lossnar – nee. Samtalen är livliga under lunchen och senare på kvällen tar Mattias en fantastisk doublé på februari-springers i en av de övre poolerna. Det lilla steget hade då förmodligen dragit uppöver och stannat i läglig position för Mattias.

Baggots och Kippers

Baggots är ett fenomen som vi träffat på tidigare, både här i Tweed såväl som i Dee. Baggots är honlaxar som av någon anledning inte lekt under hösten, utan har sin rom kvar. Något som var nytt för oss var de båda urstarka laxar som jag och Jonas fick under premiärdagens eftermiddag. Fiskarna slogs med en annan intensitet än keltsen och förde tankarna (och förhoppningarna) under drillningen till springers. Fiskarna var dock olekta laxhanar med en del av lekdräkten kvar. Gillien upplyste oss om att de vid Tweed går under benämningen ”Kippers” och förekommer regelbundet under det tidiga vårfisket, även om de inte är direkt vanliga. Tänk att vi ständigt har nya erfarenheter att göra med laxen och laxfisket! De två efterföljande dagarna bjuder på skarpt solsken och sjunkande/klarnande älv och blir förhållandevis händelsefattiga. Ingen mer springer landas av sällskapet, även om Tony var nära att lyckas sista dagen. Till och med keltsen blir petiga. Men vad gör väl det när man får vara med och starta upp laxsäsongen med sina bästa vänner i den mest klassiska av laxfiskemiljöer?

Kent Håkansson

Se alla bilder här: “Album Tweed Feb – 07