Lör 15 aug

22.23

Så var man tillbaka i Mörrum igen, det var här jag började mitt laxfiske.

2000-05-28 tog mitt livs första fluglax ett bett på Mikael Seebergs egenhändigt bundna ullsock. Ett ödesdigert misstag skulle det visa sig. Laxen var fast för livet och så även jag.

Nu är jag tillbaka som så många gånger förr, men nu med betydligt mer kött på benen och den här gången som guide för fiskeresor.nu. Min gäst Sven är novis inom lax/öringfisket , så detta blir en utmaning. Vi tog en sväng upp och kollade på sträckan och såg säkert 5-7 fiskar som visade sig på en nacke. I går togs det en lax på ca 11 kg och idag en mindre öring. Luften och vattnet har svalnat lite och jag hoppas detta ska räcka för att sätta fart på fisket. I morgon får vi se, ska forsöka uppdatera så fort det händer nåt. Nu blir det flugbindning så vi har nya fräscha till i morgon.

Snart spöböj igen . . .Jonas

Sön 16 aug

11.55

Nu har jag sett det med egna ögon. En riktigt stor Havsöring gick upp precis utanför mig och slukade ett björklöv. ? Helt otroligt och varför inte bita i flugan? Han kanske var vegetarian. Det har hänt lite nu i alla fall. Jag hade ett jättefint hugg. Och strax där efter lyfte Sven flugan från en fisk som försökte ta den. Synd men det är svårt att stoppa en rörelse när den är påbörjad. Sedan har det visat sig flera riktiga maskiner på sträckan. Hoppas någon av dom e lite på bettet. Snart lunch . Känner på mig att det blir riktigt giftigt ikväll.

Sven funderar på taktiken inför kvällen. Just nu har han 3 fiskar som bråkar om kvällsplatserna framför sig. Jag har många gånger fiskat genom mörrum och frustrerats över all fisk som inte biter. Men det här är något annat. Massa stora fiskar överallt. Ska bli riktigt spännande att fiska i mörkret om några timmar. Helt säkert ’snart spöböj igen’ jonas

Mån 17 aug

10.23

Härlig morgon. Massa fisk som visar sig men svåra är dom. Natten blev tuff, jag slet på tills jag inte orkade längre. Är väldigt besvärligt att fiska i augustimörkret på ny plats. Men jag fick några lägg över en riktigt fin plats där det hoppade en jätteöring med jämna mellanrum. Ska försöka på honom ikväll igen.

Några siffror då:

Fisk på land 1 gädda ca 35cm.

Antal läckande vadare 0.

Antal brutna 15 fotare 1.

Lufttemp 24gr. Vattentemp 20,1gr.

Vattenföring ca 13 kubik.

Tänk om det hade varit någon grad kallare. Det är ju fisk precis överallt. Ska binda en öringfluga på lunchen. Kanske funkar till eftermiddagen. Gummiben!

18.55

Flugbindning vid ån. Sven har begett sig hemåt medan det är körljus. Det sista han sa var att han troligtvis skulle försöka komma tillbaka hit till Mörrum när det är lite kallare väder och vatten. Jag inväntar mörkrets spännande timmar. Min fluga i städet är snart klar och jag hoppas på att den inom några timmar ska sitta lika hårt i en öringmun som den sitter nu. Det mulnar på, och jag känner att det börjar bli någon ändring i luften. Hoppas att detta kan få de skönprickiga att vakna till. Otroligt…. har hela sträckan för mig själv.  Snart spöböj igen

21.50

I mörkret kommer dom. Jag hade fiskat över en nacke där jag sett en fisk sakta parkera sig för natten. Inte en petning gjorde den. Det kommer in ännu en kandidat om platsen och man ser att det blir lite bråk, ån gungar och det plogar lite åt alla håll. Jag provar igen. Första kastet vandrar sakta över nacken, en liten svart tub sitter på. Jag stal den ur Pers ask i Stjördal. Det blir bara bom stopp. Fisken rusar i full fart upp över nacken och in i poolen, sen är den borta. Börjar vänja mig nu. Blir inte ens arg längre. Jag har förmodligen tappat fisk för många år framöver kan man ju hoppas. Men jag ger inte upp riktigt än. I skrivande stund hoppade det två öringar på nacken. Påt igen.

22.35

Äntligen! ! ! Trot eller ej men efter att jag tappade den första så tappade jag en till. Och i nästa kast fick jag denna fantastiska skönhet. 78 cm och 6,2 kg. Det verkar som Runnberg börjar hitta formen. Puh.


* 9 Comments