Så här i årets sista skälvande minuter vill vi berätta om en underbar öring. Tagen på fluga i den regniga månaden augusti i ett för oss lax och öringfiskare här söderut mer okänt vattensystem.

Emån i all ära, men en av dom vackraste havsöringar som jag har hört talas om i år kommer från Gästrikland. Inte från den större och mer kända Dalälven och Älvkarleby utan från en mindre ån som rinner genom Gästriklands största stad Gävle. Gavleån som jag varje år kör över på väg mot Älvkarleby har blivit ett storöring vatten värdig att logga in som favoriter på GPS’n.. Jag som återvänder till min barndoms stad Sandviken varje år, gjorde mina första försök i Gavleån i somras med vännen Thomas Gustafsson.  Men jag har nog aldrig riktigt fattar rangen av vilka fiskar som söker sig upp i strömmarna ett stenkast från klassiska Strömvallen där Gävle IF har sina hemmamatcher.
En julhälsning via telefon från bästa vännen Kent som var hemma hos familjen i Gävle, hälsade att hans systers kille fångat en stor fisk i Gavleån i sommras.. Han berättade om en öring på 10 kilo och skickade en bild på mobilen.. Det var en av de vackraste öringarna som jag sett på länge. Nyfiken som man är ville jag naturligtvis höra historien av fångstmannen och få lite mer detaljer som inte Kent (som inte fiskar) kunde informera mig om. Idag fick jag möjlighet att höra historien av Krister ”Krille” Wiklund som till vardags jobbar på Berras i Gävle och fiskar ca. 100 dagar per år.. En erfaren flugfiskare med andra ord.. :o)
Krille Wiklund 10 kilos öring Gavleån

Söndagen den 10 augusti var han nere vid ån och drog i en riktigt stor fisk som visade sig vara en lax och som efter en stund klev av och lämnade Krister med en rätad krok och den klassiska tomheten kvar.. det går stora laxar där med.. :o)  2 dagar senare på tisdagen ringde en fiske kompis och berättade att vattenflödet var bra och undrade om han ville göra honom sällskap vid ån. Samling vid bron nedanför Strömvallen  vid 20-tiden och det såg oneklingen bra ut.. Krister lät dom andra gå i först och när det var hans tur gick han i på norra sidan och fiskade sig neröver mot några träd på strömvallen sidan där det blivit ett överhäng av grenar ner mot vattnet. 3 kastet in under grenarna så exploderade vattenytan och en fin fisk började knycka och rulla sig nedströms. Krister kände ganske snabbt att detta  var en stor fisk men med en low water krok str, 8 och 0.28 tafs var han tvungen att ta det lite lugnt. Första gången som Krille såg fisken ordentligt var när den 7-8 minuter senare parkerade mitt i några vassruggar bara 5 meter snett nedanför honom. Det var en bred rygg som visade sig från sin bästa sida och nu hade även vännerna kommit till undsättning och undrade om han ville ha hjälp. I samma ögonblick drog fisken nedåt genom vassen och Krister var tvungen att släppa lite på bromsen, för att sekunderna senare när linan släppt taget om vassen, åter vara tvungen att bromsa så mycket han vågade för fisken var på väg neröver en nacke 10-talet meter nedanför. Fisken stannde och efter ytterligare lite pressande kom fisken in mot land och kompisen kunde håva en underbar sommaröring i toppkondition. Öringen som kämpat väl, var nära sin frihet 2 gånger för den ena kroken i munnen var helt rät och den satt sådeles bara i den ena av dubbelkrokarna. Krister som vanligtvis sätter tillbaks det mesta han fångar beslöt i sista sekund att behålla denna troféfisk. Den är nu inlämnad för montering och något som förmodligen kommer att pryda en vägg där hemma..
Gavleån har nu blivit ett fiskekortsområde där det är gratis att fiska men man måste hämta ut ett fiskekort så man blir registrerad. Utsättningar sker av laxsmolt men ytterst lite öring och fisken Krister fick var en vild öring. Just nu försöker dom få kommunen at sluta med laxutsättningarna för att på något sätt ta till vara på öringstammen som finns i ån och låta den växa i storlek. Krister berättar att finns inte så mycket öring men de som simmar upp i ån är av betydande storlek. Även gösfisket i maj kan vara helt galet men det kan vi berätta om en annan gång.

Grattis Krister från oss fiskebloggare till en underbar öring..

Fish the fly high where ever your rod will lead you… / Tony