Åter på västkusten och äntligen nära till högflytande laxförande åar. Har tillbringat de senaste 2 1/2 veckorna på landet i östergötland med trädgårdsarbete o höskörd böcker och gott sällskap.. långt ifrån laxfiskarens slitsamma vardag.

Börjar att säga grattis till er alla som haft nöjet att få känna på bitvilliga laxar denna regnrika semestermånad.

Men vilka underbara veckor ni haft som varit på hemmaplan långt från norska storlaxälvar. Under denna vecka har det lossnat ordentligt med 7 laxar på land bara den 24 juli i Örekilsälven där vattenföringen pendlat mellan 15-20 m3/s och prognosen är stigande de närmaste dagarna. Örekil har bara under juli månad hittills rapporterat närmare 40 laxar.. ett fantastiskt resultat.

Säveån har släppt ifrån sig hittills 23 julilaxar vilket är mer än de 3 senaste årens julifångster tillsammans. Bara i onsdags (24:e) togs det 5 laxar och noterbart är att cirka 45% av juli månadens fångster är tagna nedströms kåhögsbron. Sprid ut er gubbar vilket blir trivsammare för alla som rör sig upp och ner för ån.

Den enda lilla kritiska delen runt säveån är väl att inte nån har returnerat någon fångad fisk. Vi fiskar nu förmodligen uteslutande på vildlax och vår laxstam är i det skicket att ett uttag över det normala inte är att rekommendera. Jag fiskade själv igår e.m. och hoppades att bli den första som skrev in en c/r fisk på tavlan men så blev inte fallet. En annan sak som vi borde vara lite aktsam med är rasrisken som nu är överhängande på några ställen. Utloppet av mannered har det redan rasat under min frånvaro men att fiska södra sidan av dickson är inte att rekommendera då vi redan i juni uppmärksammt sprickor i den övre delen av den sluttningen och där kommer det snart att rasa. Se upp!!

Ätran har samma facit som övriga åar.. runt 25 fångade i juli men det har varit en bra stigning i Ätran i år med närmare 400 fiskar genom räknaren innan Juli månads början och det ska bli intressant att se hur många som passerade denna vattenrika juli månad.

Till sist bara en liten OBS… Stormen från England är i annalkande och havet har redan idag fredag e.m. stigit med nära 50 cm och det är inte omöjligt att den kommer att stiga ännu mera, då västliga vindar är att vänta några dagar.. Som alla vet så kommer laxen med kombinationen högvatten+ högt flöde… 🙂 / Tony