Pelle ringde häromdagen och sa att han fått en riktigt fin havsöring utanför Påskallavik, där han bor. Jag frågade om han ville ”gästblogga” och här kommer resultatet..

(Senare i veckan kommer en gästbloggning från Andreas Elfströms lyckade resa till Orkla i somras) /Mattias

5 kg havsöring

2 november.

I Emån har havsöringen lekt i ett par veckor redan, allt medan löven faller gula till marken och temperaturen lever ett ostadigt liv. Novemberluften börjar bli lite råare och det är kallt i nacken när vinden pinar. Jag och labradorerna Yatzi och Mezzi, har åkt till kusten efter lunch. Yatzi försvinner som vanligt på jakt efter småfisk medan Mezzi håller sig nära. Finns det en högre sten i vattenbrynet hoppar han gärna upp på den så han har uppsikt över oss andra.

Fisket på kusten har varit förhållandevis segt, och det är egentligen utan större förväntan vi åkte ut idag. Har man tur kan man dock få en havsöring att nypa tag i flugan. Solen skiner genom det tunna molntäcket och det blir faktiskt någorlunda behagligt när jag drar upp halsduken lite grann.

Så plötsligt drar det till bestämt och hårt. Försöker kamouflera drillningen för Yatzi men jag ser att han redan höjt huvudet och spanar på mig från andra sidan viken. Knarrar rullen till en gång till är det kört och det är precis vad som sker. Yatzi kommer med fart där med vattnet sprutande längs benen! Mezzis huvud flyger från höger till vänster, fattar noll. Han har ännu inte fått något större intresse för sprattlande fiskar till skillnad från storebror…

Wow! Det är en öring av bättre storlek och när den börjar tröttna vältrar den sig i ytan, vilket Yatzi tolkar som apportsignal. Han försöker greppa den i munnen, men fisken får ny energi och far ut på nytt. Jag lyckas locka tillbaka Yatzi och strandar snart nog upp en vacker öring på stranden. Den får ett varmt mottagande av två rosa tungor, och jag ser att den här sizen hade Yatzi aldrig lyckats beacha.

Mäter den snabbt, och med labradorerna på land kan jag knäppa ett par bilder på den fantastiska öringen. Hemma kan jag se att mitt mått stämt: 75 x 40 cm = cirka 5 kilo silver och en havsöring jag kan njuta av hela vintern.

Pelle Klippinge
www.speycast.se

Tack för fighten!

 

Tack Pelle, hoppas på fler gästbloggningar framöver!
Ostkusten har många pärlor, och lägger man några timmar emellanåt kommer man med lite flax åt de grova öringarna. En häftig upplevelse och något att längta till. Många av Pelles guldkorn finns specificerade i boken ”Havsöringsguiden” han just skrivit och som släpps av Settern i januari 2013. I den behandlas hans hemmavatten längs Småland och Öland. Det är hela 48 preciserade lokaler med detaljerade beskrivningar och GPS punkter. Närmare än så kommer man inte! Köp ditt ex i god tid. Kontakta honom via mejl för signerade ex; pelle.klippinge@gmail.com. ”Gilla” även hans facebooksida Speycast /Mattias